• ro
  • en

Doneaza Sange

blood Scurt istoric transfuzie (stiati ca?)
Transfuzia este o metoda de tratament biologic, ce consta in administrarea de sange si preparate sau derivate din sange. Prima transfuzie la om s-a realizat in anul 1667, cu sange de oaie, de catre medicul regelui Ludovic al XIV Jean Baptiste Denis. Rezultatele au fost dezastruoase.

In anul 1900, Karl Landsteiner, un medic austriac, descopera 3 grupe sanguine: O, A si B. In anul urmator grupa AB si-a facut intrarea in domeniul medicinei.

Dupa 1939, Levine descopera factorul Rh. Acesta este un antigen si poate fi pozitiv sau negativ. El este foarte important in cazul parintilor cu Rh diferit, caci poate provoca probleme imunologice.

Sangele este un fluid vital si reprezinta 7-8% din greutatea corporala. Cantitatea depinde de greutatea persoanei, iar un adult de 70 kg are 5 litri de sange.

Sangele este compus din element lichid, plasma si elemente figurate. Elementele figurate sunt hematiile, leucocitele si trombocitele.
Ziua de 14 iunie este Ziua Internationala a Donatorilor de Sange.  Aceasta data a fost aleasa de Organizaţia Mondiala a Sanatatii pentru a celebra activitatea imunologului Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicina in 1930 pentru descoperirea grupelor sanguine.

Centre de Transfuzie Sanguina din Romania

Doneaza 5% din sangele tau pentru a darui… 100% viata

Prin definifie, autotransfuzia reprezinta transfuzia efectuata cu propriul sange al pacientului. Sangele pierdut, cu ocazia unei interventii chirurgicale cel mai adesea, este recuperat, filtrat, procesat sau nu, si apoi transfuzat pacientului. Altfel spus, donatorul si primitorul sunt una si aceeasi persoana.

Statistica

Statisticile din Europa arata ca in tari ca Austria, la peste 8.000.000 de locuitori, 5.100.000 au donat sange, adica 62,80% din populatie; in Germania, 55,36% din populatie; in Danemarca, 68% din populatie, iar mai aproape de noi, in Slovenia, 51%; in Ungaria, 42%. In Romania, la o populatie in jur de 22 de milioane de locuitori, numai 370.000 de persoane au donat sange in 2001, adica nici 17%… Sub acest nivel, in Europa se afla numai Albania.

Ca in toate tarile, si la noi exista trei tipuri de donatori: initiali, fideli si ocazionali. Din totalul donatorilor romani, 74% sunt donatori fideli, care doneaza sange cel putin de trei ori pe an. Ce se va intampla cand Romania se va alinia la legislatia europeana ce prevede ca donarea de sange sa se faca preponderent benevol si neremunerat? Oare acesti donatori fideli vor mai fi interesati sa doneze?